Nuk ka pasur kurrë një kohë më të mire  për të jetuar një jetë miqësore me mjedisin. Në fakt, pjesa më e vështirë e gjelbërimit është marrja e vendimit për të gjelbëruar. Me disa ndryshime të thjeshta, ju mund të bëni pjesën tuaj për të mbrojtur mjedisin dhe për të jetuar një jetë të gjelbër. Edhe ndryshimi më i vogël mund të çojë në një rezultat të madh, ndaj mos e ulni efektin që mund të ketë një ndryshim i vogël i stilit të jetesës. Zbatimi i ndonjë prej këtyre 10 hapave do të pakësojë ndikimin tuaj mjedisor dhe do t’ju ndihmojë të bëni një jetë miqësore me mjedisin.

 

Përdorni më pak letër dhe ricikloni më shumë

Ne përdorim më pak letër në jetën tonë të përditshme sesa në vitet e kaluara, por prapë mund të përdorim më pak. Është plotësisht e mundur të kalojmë një ditë pa përdorur një copë letër falë teknologjisë moderne, por ka më shumë mbeturina letre rreth nesh sesa mund ta kuptojmë. Mbi 40% e mbetjeve të ngurta komunale në botë përbëhen nga produkte letre. Duke përdorur më pak letër dhe duke ricikluar atë që përdorni, ju mund të ndihmoni në uljen e numrit të produkteve të letrës që përfundojnë në deponi.

 

Hani më pak mish

Ju mund të mos mendoni se nga vjen mishi juaj, por më shumë se 30% e sipërfaqes së Tokës përdoret për rritjen e bagëtive. Sektori i blegtorisë gjeneron një sasi të konsiderueshme të gazrave serrë që dëmtojnë atmosferën e Tokës dhe kontribuojnë në ngrohjen globale. Reduktimi i konsumit të mishit ndihmon në zvogëlimin e madhësisë së industrisë së blegtorisë, e cila nga ana tjetër ndihmon planetin.

 

Ushqim dhe produkte organike

Termi “organik” i referohet ushqimeve dhe produkteve që janë krijuar duke përdorur procese natyrore dhe janë pa pesticide dhe kimikate të tjera të dëmshme. Ushqimet dhe produktet e etiketuara organike janë bërë përgjithësisht në një mënyrë të qëndrueshme për mjedisin. Kërkoni ushqim që është rritur në mënyrë organike ose pëlhura me ngjyra organike për të sjellë produkte jeshile në jetën tuaj. Në përgjithësi mund t’i gjeni artikuj të tillë në tregjet e fermerëve, në seksionin organik të dyqanit tuaj ushqimor ose në internet.

 

Bljerja e produkteve te perdorura

Blerja e produktit më të fundit dhe më të mirë mund të jetë tërheqës, por është shumë më e gjelbër dhe më e lirë për të blerë artikuj të përdorur ose të përdorur. Dyqanet e sendeve të perdorura, shitjet e garazheve dhe tregjet e përdorura në internet janë vende të mira për të blerë produkte. Blerja e artikujve të përdorur ndihmon në uljen e numrit të produkteve të reja që vërshojnë tregun.

 

 

Riparim

Në vend që të hidhni jashtë një artikull kur prishet, provoni ta riparoni. Rregullimi i një blenderi është shumë më miqësor ndaj mjedisit dhe ekonomikisht më efikas sesa ta hedhësh dhe të blesh një të ri. Të mësoni se si të rregulloni sendet rreth shtëpisë tuaj do t’ju kursejë para ndërsa jeni të sjellshëm me planetin.

 

Të jetosh një jetë moderne eko-miqësore nuk është e vështirë. Me disa ndryshime të lehta të stilit të jetesës, ju mund ta bëni jetën tuaj më të gjelbër. Secili prej këtyre  hapave do ta bëjë jetën tuaj më miqësore me mjedisin dhe disa ndryshime madje do t’ju kursejnë para.

Leave a Reply

Your email address will not be published.