Të gjithë e kuptojnë se uji i pastër është thelbësor. Megjithatë, shumë gjëra që ne bëjmë mund të kontribuojnë në ndotjen e ujit në mënyra të ndryshme. Më poshtë ka disa mënyra të thjeshta dhe të lira për të mbrojtur ujin duke bërë disa gjëra në shtëpi dhe në komunitet.

 

Hidhni siç duhet kimikatet toksike:

Tretësit shtëpiake, pesticidet dhe pastrueset mund të mos duken edhe aq keq. Por, zbardhuesi, boja, holluesi i bojës, amoniaku dhe shumë kimikate po bëhen një problem serioz. Nëse kombinoni miliona njerëz çdo muaj duke hedhur kimikate toksike në kanalin e kanalizimeve ose duke i hedhur ato në tualet, efektet shtohen. Kjo është arsyeja pse hedhja në vendin e duhur është e rëndësishme.

Shumë kimikate shtëpiake mund të riciklohen. Komuniteti juaj mund të ketë një qendër riciklimi që mund të marrë bojën e vjetër, vajin e motorit të përdorur dhe kimikate të tjera dhe t’i riciklojë ato. Qendrat e grumbullimit të komunitetit dhe vendet e shkarkimit ekzistojnë gjithashtu në disa zona. Komuniteti juaj mund të ketë edhe një ditë grumbullimi të mbeturinave të rrezikshme ku ato kimikate të vjetra toksike mund të hidhen për t’u hedhur në mënyrë të sigurt.

 

Blini duke pasur parasysh ndotjen e ujit:

Ju mund të shmangni problemet me kimikatet shtëpiake dhe pesticidet duke mos blerë në radhë të parë produkte që përmbajnë kimikate të qëndrueshme dhe të rrezikshme. Shumë kompani tani shesin pastrues jo toksikë dhe pastrues dhe pesticide të biodegradueshme. Shpenzimi i pak parave shtesë për ato produkte redukton automatikisht ndotjen e ujit.

 

Përdorni detergjent pa fosfat dhe pastrues enësh:

Ju mund të ulni më tej ndotjen e ujit duke përdorur mjaftueshëm nga këto pastrues për të kryer punën. Fosfatet nuk janë kimikatet e vetme të dëmshme në pastrues. Fosfatet çojnë në lulëzimin e algave dhe vrasin peshqit dhe kafshët e tjera ujore duke reduktuar oksigjenin në ujë.

 

Ndihmoni në pastrimin e plazheve dhe lumenjve:

Mbështetja e organizatave bamirëse të përkushtuara për mbrojtjen e ujit është e rëndësishme sepse ato mund të bëjnë punë që është përtej fuqisë së pronarit mesatar të shtëpisë. Nëse vendosni të mos dhuroni para, ose vërtet nuk mund t’i përballoni ato, dilni vullnetar për të ndihmuar në mbjelljen e pemëve ose pastrimin e lumenjve ose ndihmoni në mbledhjen e kimikateve të mbetura nga banorët vendas. Disa grupe mjedisore mund të kenë ditë grumbullimi ku kanë nevojë për punë vullnetare.

Bujqësia

Në nivel global, bujqësia përbën 70% të burimeve ujore, kështu që është thelbësore të kemi kultura miqësore me klimën, ujitje efikase që redukton nevojën për ujë dhe prodhim ushqimor me efikasitet energjetik. Bujqësia e gjelbër është gjithashtu thelbësore për të kufizuar kimikatet që hyjnë në ujë.

 

Ruajtja e ujit

Pa kursim të ujit, ne nuk do të shkojmë shumë larg. Është thelbësore për t’u siguruar që bota të ketë akses më të mirë në ujë të pastër. Do të thotë të jesh i vetëdijshëm se uji është një burim i pakët, të kujdesesh për të në përputhje me rrethanat dhe ta menaxhosh atë me përgjegjësi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.