A mund ta imagjinoni ndonjëherë se një ditë mund të mos kemi ujë në tokë? Është shumë e vështirë ta imagjinosh këtë apo jo? Po me të gjithë lumenjtë, oqeanet, detet dhe trupat e tjerë ujorë që kemi, si mund të  mbetemi pa ujë? E vërteta është se uji është i kufizuar. Nuk kemi më ujë që prodhohet. Sipas shkencëtarëve, sasia e ujit që kemi sot në botë është e njëjta sasi uji që ka pasur gjithmonë. Kjo do të thotë që nivelet tona të ujit nuk po rriten kurrë, por po bien.

Harrojini oqeanet dhe detet. Vetëm 1.2% e ujit në këto trupa ujorë është ujë sipërfaqësor dhe ujë i freskët i pastër për konsumin tonë. Uji i pastër i freskët po bëhet gjithnjë e më pak i aksesueshëm për shumicën e njerëzve në mbarë botën. Parashikohet që deri në vitin 2030, 50% e popullsisë globale do të jetë në vështirësi për të gjetur ujë të pastër të freskët.

Është mjaft e qartë se koha për të mësuar (dhe praktikuar) se si të kurseni ujin është TANI.

 

  1. Uji I dushit

Sa shumë ujë shkon dëm ndërsa bëni dush. Zvogëloni këto mbetje duke vendosur një kovë nën rubinet ndërsa prisni që uji i dushit të ngrohet.

Përdorni ujin e mbledhur në kovë për të ujitur bimët ose për të shpëlarë tualetin tuaj.

 

  1. Rregulloni rrjedhjet tuaja

Ajo pikë e vogël që vjen nga rubineti i kuzhinës suaj shton deri në litra ujë që shkojnë dëm. Merrni një hidraulik ose rregulloni vetë ndonjë rrjedhje nëpër shtëpi dhe kurseni ujin.

 

  1. Drejtohuni në vendin e duhur

Larja e makinës në shtëpi harxhon më shumë ujë sesa nëse e çoni në një lavazh. Më mirë akoma, çoje në një lavazh që riciklon ujin.

 

  1. Shkurtoni dushet tuaja

Kohët e gjata të dushit përdorin deri në 20 litra ujë në minutë. Sa më shumë kohë të kaloni në dush, aq më shumë ujë përdorni. Filloni të bëni dushe më të shkurtra për të zvogëluar sasinë e ujit që përdorni.

 

Një mënyrë tjetër për të kursyer ujin ndërsa bëni dush është të fikni dushin ndërsa nuk po përdorni ujin dhe më pas ta ndizni përsëri për t’u shpëlarë.

 

  1. Zgjidhni pajisje eficente

Nëse jeni duke kërkuar mënyra se si të kurseni ujin në shtëpi, merrni parasysh instalimin e pajisjeve për rritjen e efikasitetit.

Ajrosni rubinetat tuaja, merrni një tualet me rrjedhje të ulët, instaloni një kokë dushi me rrjedhje të ulët dhe përdorni një pjatalarëse dhe lavatriçe të vlerësuara me sensor Water. Të gjitha këto do të kursejnë shumë ujë.

 

  1. Mos e përdorni lavastoviljen ose lavatriçen derisa të mbushet

A preferoni t’i vendosni enët tuaja të pista në lavatriçe ndërsa i përdorni? Ndërsa kjo është një mënyrë e shkëlqyer për të mbajtur një kuzhinë me shkëlqim, aq shumë ujë shkon dëm.

 

Në vend të kësaj, përdorni lavastoviljen ose makinën larëse vetëm kur është plot.

 

  1. Mbani një sy në faturën tuaj për të dalluar rrjedhjet

A keni vënë re një rritje të papritur në faturën tuaj të ujit? Ka një shans të mirë që të keni një rrjedhje diku. Merrni një hidraulik për të kontrolluar tubacionet tuaja për ndonjë rrjedhje dhe për të kursyer ujë dhe para.

 

  1. Ujitni bimët në natyrë në mëngjes herët

Do t’ju duhet më pak ujë për bimët tuaja në mëngjes pasi temperaturat janë më të ftohta. Më pak ujë humbet për shkak të avullimit në mëngjes në krahasim me mbrëmjet.

 

  1. Mbyllni rubinetin

Praktikoni mbylljen e rubinetave në çdo rast. Mos lejoni që rubineti juaj të rrjedhë pafundësisht ndërsa lani enët, lani dhëmbët ose duart. Aktivizoni vetëm kur është e nevojshme.

 

  1. Përdorni çdo pikë. Mësoni të ripërdorni ujin

A keni menduar se si të kurseni në faturën e ujit? Ripërdorni ujin tuaj. Ju mund ta ripërdorni ujin në shtëpi në shumë mënyra. Po i shpëlani perimet dhe frutat? Kurseni ujin nën kullesë tuaj dhe përdorni atë për të ujitur kopshtin tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.