Shumica e shkencëtarëve supozojnë se problemi i ngrohjes globale ka lindur për shkak të akumulimit të gazrave serë brenda atmosferës së Tokës. Ata parandalojnë kalimin e nxehtësisë së akumuluar. Këto gazra formojnë një kupolë jo normale, e cila çon në një rritje të temperaturës, e cila shkakton një ndryshim të shpejtë në akullnajat. Ky proces ndikon negativisht në klimën e përgjithshme të planetit.

Masivi kryesor akullnajor ndodhet në territorin e Antarktidës. Shtresa të mëdha akulli në kontinent kontribuojnë në rrëzimin e tij, dhe shkrirja e shpejtë kontribuon në një rënie të sipërfaqes totale të kontinentit. Akulli i Arktikut ka një gjatësi prej 14 milion km katrorë.

Antarktida po përballet me një vështirësi ku shkrirja e akullnajave do të përshpejtohet dhe do të bëhet e pakthyeshme edhe nëse ngrohja globale do të lehtësohet, sugjeron hulumtimi i SHBA-së.Akullnaja Thwaites në Antarktidë, sipas një studimi të financuar nga NASA ka gjasa të ketë një paqëndrueshmëri dhe do të jetë e pamundur që ajo të ndalohet që të mos dali në det dhe të nxisë një rritje të nivelit të detit në 50 cm. Por edhe akullnajat e tjera të Antarktikut kanë të tilla paqëndrueshmëri.

Hulumtimi i fundit zbuloi se shkalla e humbjes së akullit nga pesë akullnajat e Antarktikut ishte dyfishuar në gjashtë vjet dhe ishte pesë herë më shpejt se në vitet 1990. Humbja e akullit po përhapet nga bregu në brendësi të kontinentit, me një reduktim prej më shumë se 100 metra në trashësi në disa vende. Alex Robel, një profesor asistent në Institutin e Teknologjisë në Gjeorgji të SHBA-së dhe udhëheqësi i studimit, tha se nga kjo paqëndrueshmëri fleta e akullit mund të humbiste në hapësirën prej 150 vjetësh, edhe nëse temperaturat do të ndryshonin. “Fleta e akullit do të vazhdojë të shkojë vetë dhe ky është shqetësimi”, tha ai. Simulimet e modelimit treguan se humbja e madhe e akullit do të fillonte në 600 vjet, por studiuesit thanë se mund të ndodhte më shpejt në varësi të ritmit të ngrohjes globale dhe natyrës së jostabilitetit. Një humbje e plotë e fletës së akullit Antarktik Perëndimor pritet të rrisë nivelin global të detit me rreth pesë metra, duke shkaktuar që qytetet bregdetare anembanë botës të zhyten. Një studim i veçantë zbuloi se akulli i detit rreth Antarktidës kishte pësuar një rënie “të shpejtë” që nga viti 2014. Të dhënat satelitore treguan se Antarktida humbi akullin e detit në katër vjet, ndërsa Arktiku humbi në 34 vjet. Akulli i detit Antarktik ishte rritur gradualisht gjatë 40 viteve të matjes dhe arriti një maksimum rekord në vitin 2014, përpara se të binte dukshëm. Shkaku i kthimit të menjëhershëm të shkrirjes nuk është përcaktuar akoma.

Pasojat e mundshme

Ekzistojnë katër teori të besueshme

  1. Oqeanet do të ngrihen deri në 60 metra, gjë që do të provokojë një zhvendosje në vijat bregdetare dhe do të bëhet shkaku kryesor i përmbytjeve bregdetare.
  2. Klima në planet do të ndryshojë për shkak të zhvendosjes së rrymave oqeanike, është shumë e vështirë të parashikosh më qartë pasojat e ndërrimeve të tilla.
  3. Shkrirja e akullnajave do të çojë në epidemi, të cilat do të shoqërohen me një numër të madh të viktimave.
  4. Fatkeqësitë natyrore do të rriten, duke çuar në uri, thatësirë ​​dhe mungesë të ujit të freskët. Popullsia do të duhet të migrojë në brendësi.

Tashmë tani, një person po përjeton këto probleme. Shumë rajone vuajnë nga përmbytjet, cunamet e mëdha, tërmetet dhe ndryshimet në kushtet e motit. Deri më tani, shkencëtarët në të gjithë botën po përpiqen të zgjidhin problemin e shkrirjes së akullnajave në Grenlandë dhe Antarktidë. Ato përfaqësojnë furnizimin më të pasur me ujë të freskët, i cili, për shkak të ngrohjes, shkrihet dhe shkon në oqean.

Dhe në oqean, për shkak të shkripëzimit, popullata e peshqve, e cila përdoret për peshkimin njerëzor, po zvogëlohet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.