A ju thyhet zemra duke parë të gjitha mbetjet rreth jush? Dëshironi të mund të bëni diçka për këtë, por mendoni se kontributi juaj do të ishte shumë i vogël për të ndihmuar? Asnjë kontribut nuk është shumë i vogël. Hidhni një hap drejt jetesës me zero mbetje dhe së bashku mund ti eliminojmë ato. Kuptohet, kjo nuk do të ndodhë brenda natës. Por, është e rëndësishme të fillojmë të ndërmarrim hapa të vegjël për të minimizuar mbetjet që prodhojmë. Merrni hapa të vegjël dhe jini të durueshëm me veten dhe procesin. Nëse kombinojmë përpjekjet tona të vogla drejt zvogëlimit të mbetjeve, do të bëjmë një rrugë të gjatë për ti reduktuar ato.

Çfarë është Jetesa me zero mbetje?

Është e vërtetë që të mos krijosh fare mbetje mund të duket sikur është pothuajse e pamundur, por kur zgjedh një mënyrë jetese ku i kushton më shumë vëmendje mënyrës se si zakonet e tua të konsumatorit ndikojnë në mjedis. Jini më vigjilentë për atë që konsumoni dhe si e konsumoni. Me pak fjalë, ne angazhohemi të reduktojmë atë që na nevojitet, të ripërdorim sa më shumë që të mundemi, të dërgojmë për t’u ricikluar ato mbetje që mundemi.

Mund të bëjmë shumë për të reduktuar mbetjet. Këshilla jonë është të përpiqeni të bëni një gjë dhe pasi kjo të bëhet zakon, të provoni një gjë tjetër. Çdo hap është një hap drejt një mënyre më të mirë, më të qëndrueshme për të jetuar. Këtu janë disa mënyra se si mund të filloni të bëni zero mbetje:

 

  1. Konsumoni më pak

Nëse nuk ju nevojitet, mos e blini. Nëse merrni një moment dhe thjesht mendoni, shumë nga produktet që keni nuk ju nevojiten. Ju sinqerisht mund të bëni pa to. Sa më pak të konsumoni, aq më pak do të ketë për të humbur.

  1. Përdorni atë që keni

Ju nuk keni nevojë të blini artikuj të rinj për të adaptuar një mënyrë jetese pa mbetje. Kontrolloni rreth shtëpisë tuaj për atë që  keni që mund të minimizojë humbjet. Përdorni enë të zbrazëta për të ruajtur ushqimet e thata dhe konsumoni mbetjet tuaja në vend që t’i hidhni jashtë, për sa kohë që sigurisht janë ende të freskëta.

  1. Eliminoni një përdorim

Bëni një kontroll të mbetjeve për një javë, duke shënuar atë që hidhni pas vetëm një përdorimi. Fajtorët më të zakonshëm do të jenë enët plastike, pecetat e letrës dhe shishet plastike të ujit. Aty ku mundeni, zëvendësoni gjërat që përdorni një herë me artikuj të ripërdorshëm. Për shembull, ndërroni enët plastike me enë të ripërdorshme.

  1. Zgjidhni artikujt e ripërdorshëm

Gjithmonë zgjidhni artikuj të ripërdorshëm, veçanërisht qeset. Studimet tregojnë se rreth 500 miliardë deri në 1 trilion qese plastike konsumohen çdo vit në mbarë botën. Qeset dhe shishet plastike shkaktojnë ndotjen më të madhe në mjedisin tonë. Zëvendësimi i tyre në jetën tonë të përditshme është një nga ndryshimet më të shpejta dhe më të lehta drejt jetesës pa mbetje. Investoni në disa çanta ushqimore të ripërdorshme dhe përdorni ato për blerjet tuaja. Përdorni më shumë kavanoza qelqi dhe merrni një shishe uji të ripërdorshme miqësore me mjedisin në vend që të blini një shishe plastike çdo herë.

  1. Blini me shumicë

Blerja me shumicë është një tjetër mënyrë e shkëlqyer për të reduktuar mbetjet në shtëpi. Ju jo vetëm që mund të ruani mjedisin, por edhe portofolin tuaj! Artikujt e vegjël grumbullojnë sasinë e paketimit të përdorur duke rritur sasinë e mbetjeve. Këto ditë, ka shumë dyqane dhe tregje ushqimore që shesin artikuj ushqimorë me shumicë, veçanërisht fruta të thata, arra, drithëra, oriz, fasule, erëza, etj. Shumica e dyqaneve me shumicë nuk do të shqetësohen nëse merrni kontejnerët / kavanozët / kutitë tuaja. Pra, mbajini kontejnerët dhe çantat tuaja të ripërdorshme kur të shkoni në pazar herën tjetër për disa blerje pa mbetje.

  1. Sillni ushqimet tuaja

Ushqimet e blera sjellin kaq shumë mbetje, por ato janë bërë normë sot. Reduktoni mbeturinat duke sjellë ushqimin dhe pijen tuaj. Jo vetëm që është pa mbeturina, por gjithashtu do të kurseni edhe para. Nëse duhet të keni ushqim, sillni grupin tuaj të pjatave dhe enëve. Kjo nuk duhet të jetë ndonjë gjë e zbukuruar, një enë dreke me një pirun, thikë, lugë, pecetë dhe filxhan do të funksionojë. Mbajini ato në makinën tuaj dhe përdorni ato për ushqimin tuaj.

7. Përdorni sapun

Përdorni sapun për të gjitha nevojat tuaja të pastrimit në vend të sapunit të lëngshëm. Sapunët vijnë të mbështjellë në një mbështjellës në vend të shisheve plastike që janë mjaft të ashpra për mjedisin. Gjithashtu, merrni parasysh përdorimin e detergjentëve pa mbetje.

8.  Riparoni gjërat tuaja

Mos i hidhni gjërat vetëm sepse janë të prishura ose të vjetra. Riparojini ato kur është e nevojshme për të shmangur mbetjet. Keni një llambë që nuk do të funksionojë? Kontrolloni nëse është e rregullueshme përpara se të nxitoni të blini një tjetër dhe ta hidhni të vjetrën në kosh.

9. Planifikoni vaktet tuaja

Duke bërë këtë, ju blini me zgjuarsi dhe reduktoni mbeturinat tuaja. Kur të dini se çfarë do të bëni, do të dini saktësisht se çfarë të blini dhe do të shmangni prodhimet e tepërta që mund të shkojnë dëm përpara se t’i përdorni. Një plan vaktesh do t’ju inkurajojë gjithashtu të gatuani më shumë në shtëpi dhe të shmangni marrjen e ushqimit.

10. Blini produkte të hapura

Në vend që të blini fruta dhe perime të paketuara, blijini ato të hapura. Më pas paketojini ato vetë në qese të vogla të ripërdorshme. Kjo do t’ju ndihmojë të zvogëloni sasinë e qeseve plastike të përdorura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.