Mjedisi rreth nesh është plot me karakteristika dhe fakte të mahnitshme që mund të mos i dini. Një nga mënyrat më të mira për të vlerësuar ambientin rreth nesh është të mësojmë më shumë se si ndërveprojmë me natyrën. Këtu janë disa fakte interesante mjedisore:

 

  1. Rreth 27,000 pemë priten çdo ditë

Bota ka mbi 3.04 trilion pemë. Megjithatë, 27,000 prej tyre priten çdo ditë për të prodhuar letër. Kjo përkthehet në rreth 9.8 milionë pemë në vit. Një botim i vetëm i ricikluar i gazetës New York Times mund të shpëtojë 75,000 pemë.

 

  1. Njerëzit përdorin vetëm 1% të të gjithë ujit në dispozicion

Rreth 71% e tokës është ujë. Oqeanet mbajnë afërsisht 96.5% të këtij uji dhe mbulesat e akullit mbajnë rreth 2%. Uji i mbetur ekziston në lumenj, pellgje, akullnaja, kapele akulli, liqene, si avujt e ujit dhe çezmat tona, midis trupave të tjerë ujorë. Vetëm rreth 1% e ujit të tokës është i sigurt për konsum njerëzor.

 

  1. 78% e gjitarëve detarë janë në rrezik të mbytjes nga plastika

Shtatëdhjetë e tetë për qind e gjitarëve detarë janë në rrezik të vdekjes aksidentale, të tilla si kapja në rrjetat e peshkimit. Qeset plastike dhe mbeturinat e tjera plastike që përfundojnë në oqean vrasin mbi 1,000,000 gjallesa deti çdo vit.

 

  1. Amerikanët hedhin çdo vit 25 trilion filxhanë stiropor

Stiropori nuk është i biodegradueshëm. Kalimi në opsionet e përdorimit të vetëm do të ndihmojë në uljen e ndotjes nga polisterol.

 

  1. Kërpudhat luajnë një rol shumë jetik në mjedis

Kërpudhat luajnë një rol mbrojtës në mjedis. Nga tretja e mineraleve nga formacionet shkëmbore deri te konsumimi i derdhjeve të karburanteve fosile, madje edhe dëmtimi i rrezatimit të mjedisit

 

  1. Milingonat peshojnë më shumë se njerëzit

Pesha e kombinuar e milingonave në planet është më e lartë se të gjitha qeniet njerëzore. Bota ka mbi 7 miliardë njerëz dhe 100 trilion milingona.

 

  1. Çdo tre muaj, amerikanët hedhin mjaftueshëm alumin për të ndërtuar të gjithë flotën ajrore komerciale të SH.B.A.

Riciklimi i një alumini mund të kursejë energji të mjaftueshme për të funksionuar një televizor për tre orë. Gjatë kohës që ju duhet për të lexuar këtë fjali, bëhen 50,000 kanaçe alumini.

 

  1. Mesatarisht, një supermarket kalon nëpër 60 milionë qese letre çdo vit.

Një nga mënyrat më të mira për të zvogëluar numrin e qeseve me përdorim të vetëm – si letër ashtu edhe plastike – është kalimi në ato të ripërdorshme.

 

  1. Një shishe qelqi mund të marrë deri në 1 milion vjet për t’u dekompozuar.

Xhami kërkon një kohë shumë, shumë të gjatë për t’u dekompozuar. Një shishe qelqi mund të marrë më shumë se një milion vjet për t’u dekompozuar në mjedis, ndoshta edhe më shumë nëse është në një landfill. Kjo do të thotë se qelqi i prodhuar dhe përdorur 5000 vjet më parë mund të jetë ende i pranishëm në mjedis. Për shkak se cikli i tij jetësor është shumë i gjatë është më mirë ta ripërdorni vazhdimisht përpara se ta ricikloni.

 

  1. Riciklimi i një shishe qelqi kursen energji të mjaftueshme për të ndezur një llambë normale për rreth katër orë.

Ndërsa qelqi nuk dekompozohet lehtë, riciklimi i tij mund të jetë më i dobishëm për mjedisin. Riciklimi i një shishe qelqi jo vetëm që kursen energji, por energjia e kursyer gjithashtu mund të fuqizojë një llambë normale për rreth katër orë.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.