Me fuqinë e disponueshme me prekjen e një butoni, mund të jetë e vështirë të kuptosh se sa e rëndësishme është energjia dhe sa përdorim ne në baza ditore. Për ta vendosur energjinë në perspektivë, ne kemi mbledhur një koleksion faktesh argëtuese të energjisë, të krijuara për të hedhur dritë mbi gjithçka, nga rrufetë dhe turbinat e erës deri te kërkimet në Google.

 

  1. Një rrufe e vetme lëshon pesë herë më shumë nxehtësi se dielli.

 E krijuar nga çekuilibrat elektrike midis reve të stuhisë dhe tokës, rrufeja është një nga forcat më të fuqishme të natyrës. Fenomeni shkaktohet kur të dy rajonet barazohen për të krijuar një shkarkesë elektrike që ndriçon qiellin në formën e një rrufeje.

Kur bulonat lëshohen, ato mbinxehin ajrin në pothuajse 30,000°C, që është pesë herë më i nxehtë se dielli. Dëshironi një tjetër statistikë të energjisë shpërthyese? Fuqia e madhe e lëshuar nga rrufetë është e barabartë me shpërthimin e një ton TNT.

  1. Gazi natyror i lëngshëm reduktohet 600-fish para transportit

I përdorur për të gjeneruar nxehtësi, për të fuqizuar automjetet dhe për të krijuar energji elektrike, gazi natyror i lëngshëm (LNG) favorizohet si një burim që transportohet dhe ruhet lehtë. Për ta shndërruar gazin në gjendje të lëngët, ai ftohet në një temperaturë prej -161°C, e cila e rrit densitetin e tij me 600 herë.

 

  1. 60 minuta energji diellore mund të furnizojnë Tokën për një vit

Dielli është burimi më i fuqishëm i energjisë në univers, duke dërguar 430 kuintilion xhaul energji në Tokë çdo orë. Për perspektivë mbi këtë statistikë të energjisë, kjo shifër është 430 me 18 zero shtesë të etiketuara. Nëse njerëzit do të mund të shfrytëzonin 60 minuta të kësaj energjie, do të mjaftonte për të fuqizuar Tokën për një vit të tërë. Sipas National Geographic, diellit i kanë mbetur ende rreth pesë miliardë vjet jetë. Deri në vitin 2040, disa ekspertë parashikojnë se burimet e rinovueshme, duke përfshirë diellin, mund të jenë burimi kryesor i energjisë në botë.

 

  1. 10 kërkime në Google mund të fuqizojnë një llambë 60 vat

Google përpunon rreth 3.5 miliardë kërkime në ditë, ose rreth 40,000 çdo sekondë. Ndërkohë që duhen disa sekonda për të shtypur një pyetje dhe për të shtypur enter, kryerja e 10 kërkimeve në Google kërkon energji të mjaftueshme për të fuqizuar një llambë 60 vat.

 

  1. Bota ka më shumë se 2 milionë milje tubacion

Në mbarë botën, industria e energjisë mbështetet në 2,175,000 milje tubacion. Shtetet e Bashkuara përbëjnë rreth 65% të kësaj shifre, me Rusinë dhe Kanadanë gjithashtu kontribues kryesorë. Vetëm në Mbretërinë e Bashkuar ka rreth 171,000 milje tubacione gazi, të mjaftueshme për të rrethuar Tokën më shumë se katër herë.

 

  1. Fjala ‘energji’ rrjedh nga Greqia e lashtë

‘Energjia’ mund të jetë një element kryesor në fjalorët e shekullit të 21-të, por termi rrjedh nga fjala greke ‘energeia’ e cila u krijua nga Aristoteli në 384 para Krishtit. Ndërsa nuk ka përkthim të drejtpërdrejtë në anglisht, ekspertët gjuhësorë thonë se ‘energeia’ botërore përshkruan një “gjendje të të qenit në punë”.

 

  1. Ushqimi është një formë e energjisë kimike

Ndërsa faktet e energjisë zakonisht lidhen me energjinë elektrike dhe fuqinë, ushqimi është gjithashtu një formë e energjisë kimike që pajis organizmat e gjallë me ushqimin për t’u rritur, riparuar dhe riprodhuar. Kjo energji kimike matet përgjithësisht në kalori ose joule. Energjia lëshohet në trup gjatë tretjes dhe shndërrohet në energji mekanike ose nxehtësi.

 

  1. Një turbinë e vetme me erë mund të furnizojë 1400 shtëpi

Turbinat me erë lavdërohen si një burim energjie i së ardhmes, me krahët e mëdhenj të një turbine 2.5 MW që gjeneron energji të mjaftueshme për të fuqizuar 1400 shtëpi. Kjo është e mjaftueshme për të zier qindra mijëra kazan dhe për të bërë 230 milionë filxhanë çaj, ose për të fuqizuar një kompjuter shtëpiak për më shumë se 2000 vjet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.