Efekti Natyror i Serrës

Toka funksionon në mënyrë të ngjashme me një serë. Në një serë, rrezet e diellit bien përmes xhamave dhe ngrohin ajrin dhe tokën brenda. Ajri i ngrohtë mbetet i bllokuar në serë dhe domatet piqen më shpejt.

Kjo është përafërsisht e njëjtë me Tokën. Në vend të xhamit, Toka është e rrethuar nga atmosfera – një shtresë ajri 100 kilometra ose 60 milje e trashë. Dielli shkëlqen nëpër atmosferë, duke ngrohur sipërfaqen, por disa nga rrezet reflektohen prapa.

Atmosfera është një shtresë ajri që përbëhet nga gazra të ndryshëm, si dioksidi i karbonit (CO2) dhe metani (CH4). Kjo përzierje e gazrave përcakton se sa nxehtësi arrin në tokë dhe, si rrjedhim, sa të larta janë temperaturat në planetin tonë. Ashtu si xhami në një serë, ai gjithashtu do të bllokojë disa nga rrezet dhe do t’i reflektojë ato përsëri në Tokë, e cila në këtë mënyrë nxehet shtesë.

Rritja e temperaturave për shkak të shtresës atmosferike quhet efekti natyror i serrës. Pa këtë shtresë, Toka do të mbulohej me akull, atëherë në vend të temperaturës mesatare prej plus 15°C do të kishim minus 18°C

Njerëzit rrisin efektin e serrës


Efekti serë i krijuar nga njerëzit

 

Efekti serë i panatyrshëm (antropogjen) shkaktohet dhe intensifikohet nga njerëzit në mënyra të ndryshme:

Me zhvillimin e motorëve më shumë se 100 vjet më parë, njerëzit filluan të digjnin më shumë qymyr dhe dru në fabrika, si dhe benzinë pasi ngasja e makinave u bë më e zakonshme. Djegia e këtyre materialeve prodhon CO2. Sa më shumë të digjni, aq më shumë CO2 prodhohet. Ai CO2 më pas mblidhet dhe grumbullohet në atmosferë.

Kjo prish ekuilibrin e përzierjes së gazit natyror në atmosferë.

Si çon efekti serë në ngrohjen globale

Është e vërtetë që pemët dhe bimët e tjera mund ta kthejnë CO2 përsëri në oksigjen, i cili na nevojitet për jetën dhe që nuk dëmton atmosferën tonë. Por ne tani po prodhojmë aq shumë CO2 sa pemët nuk mund ta kompensojnë më atë.

Problemi përforcohet më tej nga shpyllëzimi i pyjeve tropikale dhe shtrirja urbane. Pa pemë dhe bimë të tjera për të kompensuar sasinë në rritje të CO2 që prodhohet nga njerëzit, teprica ngrihet në atmosferë, ku shqetëson përzierjen natyrore të gazrave.

Pasoja e kësaj është rritja e temperaturave në Tokë. Ja se si funksionon:

Dielli shkëlqen përmes atmosferës deri në Tokë, duke ngrohur ajrin dhe tokën. Ai kërcen nga sipërfaqja, por grumbullimi në atmosferë vepron si një batanije, duke parandaluar daljen e një pjese të madhe të rrezeve të diellit. Vetëm një sasi e vogël e rrezeve mund të ngrihet përmes gazeve. Ashtu si një serë, drita përmbahet dhe ajri në Tokë nxehet shumë më shpejt se zakonisht.

Duke shtuar problemin, pajisjet si makinat, kompjuterët ose fabrikat e prodhimit, për shembull, rrezatojnë nxehtësi shtesë përmes konsumit të tyre të energjisë. Kjo nxehtësi vështirë se mund të dalë në atmosferë për shkak të sasisë së madhe të CO2 dhe për këtë arsye kontribuon në rritjen e temperaturave në Tokë.

Gjatë 100 viteve të fundit, temperatura mesatare e sipërfaqes është rritur me rreth 1 gradë Fahrenheit. Ngrohja globale ka pasoja dramatike jo vetëm për akullin e dukshëm në polet tona, por veçanërisht për tokat e përhershme të ngricave. Rajonet e përhershme të ngrira ruajnë sasi të mëdha të gazeve serrë – më shumë se e gjithë atmosfera. Për shkak të ndryshimeve klimatike, ajo po shkrihet gjithnjë e më shpejt – dhe po lëshon gjithnjë e më shumë gazra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.