Në shumicën e familjeve, zhurma e pajisjeve që funksionojnë është një tingull tepër i njohur. Ato ndihmojnë në kryerjen e detyrave tona të përditshme, por përdorimi i tyre detyrimisht ka një kosto pasi frekuenca dhe kohëzgjatja e përdorimit të tyre kërkon energji elektrike. Në varësi të pajisjes, sasia e energjisë së kërkuar mund të jetë shumë më e madhe dhe do të rriste koston e përdorimit të saj. Megjithëse mund të shohim se jo gjithmonë këto makina dhe pajisje janë të vendosura në të gjitha shtëpitë dhe vijnë në një sërë formash dhe madhësish. Dhe ndërsa një numër i pajisjeve shtëpiake konsumojnë një sasi të konsiderueshme energjie, ka disa të dukshme që konsumojnë më shumë se pjesa tjetër. Për t’ju ndihmuar të kuptoni se cilat ju kushtojnë më shumë, në vijim janë pajisjet që konsumojnë më shumë energji elektrike në shtëpitë tuaja.

 

  1. Ngrohja

Me rënien e shpejtë të temperaturës për shumë njerëz, përdorimi i nxehmjes në shtëpi është i nevojshëm për të rregulluar klimën e brendshme. Në krahasim me ftohjen që mund të bëjnë shtëpitë, përdorimi i nxehtësisë brenda hapësirave në fakt vjen me një kosto që është disa herë më e lartë.

Megjithatë, për të kursyer në këtë shpenzim, ka disa gjëra që mund të bëhen për të minimizuar koston e ngrohjes së shtëpisë tuaj. Në vend që të mbështeteni në rregullimin e termostatit kur temperatura bie, merrni parasysh të bëni të gjitha punët tuaja. Përdorimi i furrës në fakt gjeneron një sasi të konsiderueshme nxehtësie që do të ngrohë hapësirat tuaja pa ju kushtuar të njëjtën sasi. Edhe më mirë, do të jeni në gjendje të vrisni dy zogj me një gur dhe të rrëzoni disa nga kostot tuaja. Ju gjithashtu mund të konsideroni hapjen e perdeve ose dritareve tuaja gjatë ditës për të lejuar që rrezet e diellit të shkëlqejnë në shtëpinë tuaj dhe ta ngrohin atë, pastaj mbyllini ato gjatë natës për të parandaluar largimin e nxehtësisë.

 

 

  1. Makina Larëse

 

Si një pajisje që mund të përdoret disa herë në javë brenda familjeve, nxehtësia dhe energjia elektrike e kërkuar nga makinat larëse i bën ato një nga kontribuesit kryesorë në përdorimin e energjisë brenda shtëpive.Për shkak se dy makineri të veçanta përdoren në këtë proces, ka disa mënyra për të reduktuar energjinë elektrike të nevojshme gjatë larjes së rrobave. Sigurohuni që të mos e mbushni tej mase asnjërën nga makineritë gjatë kësaj kohe pasi kjo do t’i pengojë ato të pastrojnë plotësisht veshjet tuaja dhe mund të kërkojë përdorime të shumta. Për tharje, varja e rrobave është një tjetër mjet për të reduktuar përdorimin e energjisë elektrike.

3.Dritat

Fajtorët më të dukshëm të përdorimit të energjisë elektrike brenda shtëpive tona janë llambat dhe pajisjet që e shndërrojnë atë në dritë. Dhe për shumë individë, zakonet që janë të rrënjosura thellë punojnë vetëm për të përkeqësuar përdorimin e tyre pasi lënia e dritave ndezur ose përdorimi i një sasie të tepërt në një kohë të caktuar kontribuon në përdorim më të madh të energjisë elektrike. Për fat të mirë, ka shumë mënyra për të kursyer kur bëhet fjalë për dritat.

Një nga taktikat më me ndikim që mund të bëhet për të kursyer energjinë elektrike është kalimi në llamba me efikasitet energjetik. Ky ndryshim i thjeshtë do të shkurtojë shumë energjinë elektrike të përdorur në procesin e ndriçimit të shtëpisë tuaj. Nga llambat e disponueshme në treg, LED janë forma më efikase e këtyre dritave dhe ato mund të zgjasin më shumë se 20 herë më shumë se dritat tradicionale inkandeshente, ndërkohë që konvertojnë pjesën më të madhe të energjisë me të cilën furnizohen në dritë. Në krahasim, vetëm rreth 20% e energjisë  së llambave tradicionale inkandeshente me të cilën furnizohen lëshohet si dritë.

 

4.Furra elektrike

Kur vjen koha për të gatuar, është furra që kërkon sasinë më të madhe të energjisë për të përgatitur ushqimin tonë. Përveç ngrohjes së enëve në qindra gradë, disa furra kanë veçori të avancuara si aftësi vetëpastruese që ndihmojnë në lehtësimin e procesit të përgatitjes së një vakti. Megjithatë, për ta bërë këtë, kërkohet energji elektrike. Për më tepër, nxehtësia e prodhuar nga furra elektrike përhapet në të gjithë shtëpinë dhe mund t’i shtyjë ata brenda saj të përpiqen të zvogëlojnë efektet duke përdorur kondicionerin.

Për të kursyer energjinë elektrike, merrni parasysh të kaloni nga përdorimi i furrës në përdorimin e mikrovalës kur është e mundur. Jo vetëm që përdorin më pak energji, por gjithashtu nuk emetojnë të njëjtën nxehtësi si furrat. Dhe si një bonus shtesë, mbështetja në metodat alternative të përgatitjes do të lejojë që vakti juaj të gatuhet më shpejt.

 

  1. Frigoriferi

Për të mbajtur të paprekur ushqimin dhe sendet e tjera që mund të prishen, frigoriferi është përgjegjës për të punuar me energji elektrike gjatë gjithë ditës, çdo ditë. Duke vepruar kështu, frigoriferi po konsumon një sasi të konsiderueshme energjie. Në rast se shtëpia juaj ka frigoriferë të shumtë ose një frigorifer që ka qenë me familjen për disa vite, ai konsum vetëm rritet. Për të korrigjuar këtë, mendoni të investoni në një frigorifer të ri pasi me kalimin e kohës ata janë bërë më efikas për të siguruar që konsumojnë më pak energji në procesin e ftohjes së vazhdueshme. Ndërsa jeni në kërkimin e pajisjes tuaj, kini kujdes për një certifikim Energy Star. Energy Star është një program vullnetar i Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit dhe certifikon pajisjet që kursejnë paratë e njerëzve duke mbrojtur edhe mjedisin. Nëse nuk jeni të interesuar për një frigorifer të ri, do t’ju duhet vetëm të vendosni temperaturën e brendshme midis 36 dhe 38 gradë Fahrenheit dhe ai do të jetë ende në gjendje të funksionojë në mënyrë optimale duke kursyer energjinë elektrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.