Mënyra se si jetojmë po e vë planetin tonë në rrezik të paimagjinueshëm. Zgjedhjet tona po bëjnë që lumenjtë të thahen, oqeanet të humbasin gjallesat e tyre detare, ajri të jetë plot me dioksid karboni… të gjitha duke çuar në ndryshime të pakthyeshme klimatike. Nëse vërtet duam të kemi një ndikim të mirë dhe të fundit në planet – duhet të mësojmë të bëjmë zgjedhje më të mira dhe më të qëndrueshme. Zgjedhje që nuk dëmtojnë mjedisin. Dhe për ta bërë këtë, së pari kupton se sa e rëndë është situata. Këto 20 fakte të qëndrueshmërisë janë një pikënisje e mirë.

Tani le të futemi drejtpërdrejt në faktet e qëndrueshmërisë që do të frymëzojnë për të bërë një jetë më të qëndrueshme.

 

 • Faktet e riciklimit
 1. Sipas fakteve të qëndrueshme rreth 80% e artikujve që amerikanët hedhin mund të riciklohen. Megjithatë, aktualisht, shkalla e riciklimit në Amerikë është vetëm 28%.
 2. Amerikani mesatar përdor 650 paund letër çdo vit. Nëse e gjithë kjo letër do të riciklohej, ne mund të kursenim deri në 100 milionë tonë dru çdo vit.
 3. 500,000 pemë priten për të prodhuar gazeta të së dielës çdo javë. Nëse do të ricikloni kopjen tuaj të edicionit të së dielës të New York Times, vetëm ju mund të ruani 75,000 pemë. Dhe nëse të gjithë do të riciklonim të gjitha gazetat tona, do të mund të shpëtonim rreth 250,000,000 pemë çdo vit!v

 

 • Faktet e plastikes
 1. Faktet e qëndrueshmërisë mjedisore tregojnë se çdo vit hidhet mjaftueshëm plastikë për të rrethuar tokën katër herë.
 2. Njerzit përdorin mbi 2.5 milionë shishe plastike çdo tridhjetë minuta. Shumica e këtyre shisheve thjesht hidhen tutje edhe pse mund të riciklohen.
 3. Duhet një pemë 15-vjeçare për të prodhuar 700 çanta ushqimore.
 4. Qeseve të plastikës dhe kontejnerëve të stiroporit duhen deri në mijëra vjet për t’u dekompozuar. Kur ato hidhen në mjedis, ato vrasin mijëra kafshë detare dhe ndotin tokën dhe ujin.
 5. Plastika përbën pjesën më të madhe të mbeturinave të mbledhura gjatë pastrimeve ndërkombëtare të bregdetit. Këto plastikë përfshijnë shishe plastike pijesh, kapakë plastikë të shisheve, mbështjellës ushqimesh, qese plastike ushqimore, kapakë plastikë, kashtë dhe trazues dhe kontejnerë për marrje me shkumë.

 

 • Faktet e ujit
 1. Një familje mesatare amerikane mund të përdorë deri në 260 litra ujë në shtëpi në ditë.
 2. Duhen rreth 4,68 litra ujë për të larë dhëmbët nëse e lini rubinetin të ndezur.
 3. Një dush 15-minutësh merr 25-50 litra ujë.
 4. Faktet argëtuese të qëndrueshmërisë kanë zbuluar se nëse vetëm një person bëhet vegan, ai mund të kursejë afërsisht 219,000 litra ujë në vit.
 5. Australianët mund të kursejnë rreth 800,000 litra ujë, që është më shumë se i gjithë porti i Sydney vetëm duke përdorur pajisje dhe produkte më efikase ndaj ujit.
 6. Faktet e qëndrueshmërisë tregojnë se një rubinet që rrjedh vetëm një pikë në sekondë shpenzon më shumë se 12,000 litra ujë në vit.
 • Faktet e Energjisë
 1. Kur i lini monitorët e kompjuterit tuaj të ndezur gjatë natës, ata lëshojnë 9 milion ton dioksid karboni çdo vit.
 2. Nëse zëvendësoni një dritë inkandeshente të stilit të vjetër me një dritë fluoreshente kompakte, do të kurseni rreth 40 dollarë në kostot e energjisë elektrike. Gjithashtu do të zgjasë gjashtë herë më shumë.
 3. Amerikanët përdorin mbi 80,000,000,000 kanaçe me gaz alumini çdo vit dhe nëse riciklojmë një kanaçe, mund të kursejmë energji të mjaftueshme për të fuqizuar një televizor për 3 orë.

 

 • Faktet e ndryshimeve klimatike
 1. Sipas fakteve të qëndrueshmërisë, energjia është kontribuesi numër një në ndryshimet klimatike, duke llogaritur rreth 60% të totalit të emetimeve globale të efektit serrë.

 

 1. Ne duhet të reduktojmë emetimet e dioksidit të karbonit nga njerëzit në 45% nga nivelet e 2010 deri në vitin 2030 dhe të arrijmë neto zero deri në vitin 2050 për të shmangur një katastrofë të ndryshimit të klimës.

 

 1. Faktet e qëndrueshmërisë tregojnë se duke ecur me biçikletë 10 kilometra në çdo drejtim për në punë mund t’ju kursejë rreth 1,700 dollarë në kostot e transportit, por më e rëndësishmja, ju do t’i kurseni botës 1500 kilogramë emetim të gazrave serrë çdo vit.

 

 • Pse është e rëndësishme qëndrueshmëria

Qëndrueshmëria është e rëndësishme për të shpëtuar planetin nga mbarimi i lëndëve djegëse fosile dhe lëndës drusore, mijëra në mos miliona specie kafshësh duke u zhdukur ose duke dëmtuar atmosferën përtej riparimit.

 

 • Çfarë do të thotë qëndrueshmëri?

Komisioni Botëror i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin dhe Zhvillimin e përcakton qëndrueshmërinë si burime që plotësojnë nevojat e së tashmes pa kompromentuar aftësinë e brezave të ardhshëm për të përmbushur nevojat e tyre.

 

Në një shoqëri që është e qëndrueshme, kërkesa e saj për natyrën është në ekuilibër me aftësinë e natyrës për të përmbushur këtë kërkesë.

 

Siç mund ta shihni nga këto fakte të qëndrueshmërisë, nëse nuk jemi më të vetëdijshëm për mënyrën se si jetojmë, së shpejti nuk do të kemi një planet për të jetuar.

 

Shpresojmë t’ju kemi frymëzuar mjaftueshëm për të filluar të jetoni një jetesë të qëndrueshme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.